Jadalne opakowania z Politechniki Łódzkiej. Co je wyróżnia?Są ekologiczne, biodegradowalne, z naturalnych surowców i zostawiają bardzo niewielki ślad węglowy. Mowa o jadalnych opakowaniach, które powstały na Politechnice Łódzkiej. Trzy badaczki stworzyły nieskomplikowaną technologię, która pozwala wytwarzać pojemniki na żywność z odpadów roślinnych. To jest właśnie najbardziej nowatorskie, bo rozwiązania do tej pory proponowane na świecie zakładały wykorzystanie pełnowartościowego surowca roślinnego. Polski pomysł wykorzystuje np. wytłoczki owoców, pozostałe po wyprodukowaniu soków.

źródło: https://www.rmf24.pl/nauka/news-jadalne-opakowania-z-politechniki-lodzkiej-co-je-wyroznia,nId,5388109


Jaka jest Twoja reakcja?

kocham to kocham to
0
kocham to
LOL LOL
0
LOL
przerażające przerażające
0
przerażające
fajne fajne
0
fajne
słabe słabe
0
słabe